Europees Parlement voor boycot Chinese Winterspelen

China (Unsplash) photo-1529579134665-75dfc9c5ccef.jfif
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 21 januari 2022 om 09:32

Europees Parlement voor boycot Chinese Winterspelen

Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdagmiddag terecht voor een diplomatieke boycot van de Europese Winterspelen in China gestemd. De resolutie  “Schendingen van de fundamentele vrijheden in Hong Kong” is met 585 voor 46 tegen en 41 onthoudingen aangenomen.

Dankzij onze inzet is een tekst opgenomen waarin staat dat de Europese Commissie, de Raad van ministers en de lidstaten worden verzocht om uitnodigingen aan regeringsvertegenwoordigers en diplomaten om de Olympische Spelen van 2022 af te slaan. De Chinese regering heeft namelijk niet aangetoond dat de mensenrechtensituatie in Hongkong, Macau, de Oeigoerse regio Xinjiang, Tibet en elders in China aantoonbaar is verbeterd.

Alhoewel Nederland al heeft aangegeven niet een officiële delegatie naar China te sturen, heeft dat volgens de autoriteiten niets te maken met een diplomatieke boycot van de Winterspelen door een aantal landen. Die reactie vind ik erg vaag, ook ons land moet zich duidelijk uitspreken tegen de vele misstanden in China.