Persbericht: EU moet zich uitspreken tegen godsdienstonvrijheid in Pakistan

IMG_2925.PNG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 18 januari 2022 om 10:52

Persbericht: EU moet zich uitspreken tegen godsdienstonvrijheid in Pakistan

De Europese Unie moet druk zetten op de Pakistaanse regering, want dat land moet hoognodig wat doen aan de zorgwekkende situatie rond de vrijheid van godsdienst. Dat laten tientallen Europarlementariërs vanuit vrijwel alle Europese fracties weten in een brandbrief aan EU-buitenlandchef Josep Borrell.

In de brief die door Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is opgesteld, wordt de aandacht gevestigd op een paar verschrikkelijke gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in Pakistan. Zo werd op 3 december de Sri Lankaan Priyantha Kumare vermoord en verbrand, omdat hij stickers met koranverzen zou hebben verwijderd uit de fabriek waar hij werkte.

Daarnaast wijzen de Europarlementariërs op de terdoodveroordeling van de Pakistaanse predikant Zafar Bhatti begin deze maand. Bhatti zit sinds 2012 vast nadat hij werd beschuldigd van het verzenden van berichten met teksten waarin de moeder van de profeet Mohammed werd beledigd, iets wat hij zelf heeft ontkend. Bhatti zou zijn gemarteld om een bekentenis af te dwingen.

Volgens de briefondertekenaars beperken blasfemiewetten de vrijheid van godsdienst in Pakistan, en bevorderen die wetten een klimaat van religieuze haat en intolerantie. Met name religieuze minderheden zoals christenen, hindoes en ahmadi’s worden daar de dupe van. De Europarlementariërs roepen de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell, op de Pakistaanse regering duidelijk te maken dat het land de handsvoordelen met de EU kan verliezen, als er niet serieus werk wordt gemaakt van de godsdienstvrijheid.

Bijlagen