Persbericht: Sacharovprijs voor Navalny is volkomen terecht

IMG_3765.JPG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 20 oktober 2021 om 15:00

Persbericht: Sacharovprijs voor Navalny is volkomen terecht

“Het is volkomen terecht dat de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken aan Navalny wordt toegekend. Aleksej Navalny verzet zich voortdurend tegen het regime van Vladimir Poetin, ondanks dat de Russische president hem op alle mogelijke manieren probeert het zwijgen op te leggen.” Dat is de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de bekendmaking van zojuist.

Met het toekennen van de Sacharovprijs aan Aleksej Navalny, geeft het Europees Parlement de Russische oppositie een grote steun in de rug, vindt Van Dalen: “We laten hiermee luid en duidelijk weten dat Poetins pogingen om tegenstanders monddood te maken, niet werken.” Navalny werd ruim een maand geleden door de EVP-fractie genomineerd voor de Sacharovprijs, nadat Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) hem had voorgedragen. Hij motiveerde dat toen als volgt: “Navalny verdient deze prijs voor zijn voortdurende verzet tegen Poetin en zijn regime. Voor dit gevecht betaalde hij bijna met de hoogste prijs: zijn leven. Hij is sinds 2006 gepest, lastiggevallen, gevangengezet, ontelbare keren gearresteerd, vergiftigd en opnieuw gearresteerd.”

Volgens Van Dalen staat de voormalige oppositieleider voor mensenrechten, open democratie en transparantie en pleit hij voor hervormingen tegen corruptie in Rusland: “Het resultaat hiervan is echter dat hij nu in een Russisch gevangenkamp zit. Wat mij betreft is er daardoor geen andere persoon te bedenken die zo goed aan de criteria van deze onderscheiding voldoet, als Navalny. Hij zet zich waarlijk in voor de vrijheid van denken.” Van Dalen hoopt dat een grote groep in Rusland zich gesteund mag voelen door deze prijs: “Naast Navalny, eren we ook de enorme lijst van anderen die de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geworden van Poetins regime. Navalny is daarmee het icoon van verzet tegen de dictator in Moskou.”

De officiële uitreiking van de Sacharovprijs is op 15 december in Straatsburg.