Speech: Debat over rechtsstaat in Polen en voorrang EU-recht

tingey-injury-law-firm-veNb0DDegzE-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 oktober 2021 om 09:37

Speech: Debat over rechtsstaat in Polen en voorrang EU-recht

Mijnheer Morawiecki, vier jaren voor dat u werd geboren is al vastgesteld dat het Europese recht voor het nationale recht gaat. Dat was het Hofarrest in de zaak Costa versus ENEL in 1964. Dat het Poolse Constitutionele Hof en uw regering nu anders beslissen is dus een keiharde juridische trap tegen de schenen van het EU-recht.

Uw opstelling is wat wij noemen: "eten van twee walletjes". Enerzijds hanteert uw regering het EU-recht naar eigen believen, anderzijds wilt u wel een van de grootste netto-ontvangers blijven van allerlei EU-subsidies. Dat is absurd en onaanvaardbaar tegelijk. Als je bij een club bent aangesloten hou je je aan de regels van die club en helemaal als je een van de grootste financiële profiteurs daarvan bent.