Speech: toekomstige relatie EU-VS

tom-coe-A7KD1kdXD-o-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 5 oktober 2021 om 11:33

Speech: toekomstige relatie EU-VS

Voorzitter, hoeksteen van het Amerikaanse beleid is nog altijd de speech van Abraham Lincoln van 19 november 1863 bij de opening van het nationale soldatenkerkhof in Gettysburg. Hij benadrukte daar dat in de Verenigde Staten alle mensen gelijk zijn, en dat een regering er is van het volk, door het volk en voor het volk.

Die hoeksteen delen wij met de VS, en daarom zijn zij nog steeds een belangrijke bondgenoot. Ondanks alle kritiek die je op de VS kunt hebben.

Met de VS delen wij niet alleen die fundamentele rechtsbeginselen, wij hebben met hen samen ook de NAVO. De VS draagt 70% bij aan het NAVO-budget, dat is circa 4% van hun bruto binnenlands product. De Europese landen dragen vrijwel allemaal onvoldoende bij aan de NAVO, want velen halen de afgesproken 2%-norm niet. Om dan een serieuze Europese defensiemacht te gaan maken is alleen al financieel gezien merkwaardig: de defensiebudgetten van de Europese landen zijn nu, mét de VS erbij, al geheel ontoereikend. Ik ben voor een sterke Europese pijler in de NAVO. Dat is nu extra van belang gezien de toenemende agressie van zowel Rusland als China.

 

Deel dit bericht