Stemverklaring - Gezamenlijke resolutie over wereldwijde toegang tot Covid vaccins

coronavaccin.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 9 juni 2021 om 20:11

Stemverklaring - Gezamenlijke resolutie over wereldwijde toegang tot Covid vaccins

Om de pandemie te bedwingen is het van het grootste belang om ervoor te zorgen dat er wereldwijd genoeg vaccins tegen Covid beschikbaar komen. Daarom moeten we investeren in effectieve oplossingen zoals het opheffen van exportrestricties en vaccindonatie. Het vrijgeven van patenten, zoals enkele landen voorstellen, is echter niet de juiste manier om dit te doen.

Het is maar zeer de vraag of dit snel extra prikken oplevert. Daarom heb ik tegen de gezamenlijke resolutie over de zogenoemde Trips-overeenkomst van de WTO over Covid-19 vaccins gestemd.

Het ontwikkelen en produceren van vaccins is een ongelooflijk complex proces. De landen die zouden moeten profiteren van dit voorstel beschikken vaak over onvoldoende capaciteiten en middelen om op grote schaal goede vaccins te produceren. Het gaat onder meer om onvoldoende grondstoffen, bevoorrading en technische kennis. In plaats van het vrijgeven van patenten moeten we daarom investeren in de  productiecapaciteit van ontwikkelingslanden, en de vrijwillige overdracht van kennis en kunde.

Ook helpt het wanneer exportrestricties worden opgeheven en er nog meer geïnvesteerd wordt in donatieprogramma’s zoals Covax. Uiteindelijk is productiecapaciteit het probleem dat opgelost moet worden, maar dan wel op de juiste manier!