Stemverklaring - biodiversiteitsstrategie

Biodiversiteit.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 8 juni 2021 om 20:20

Stemverklaring - biodiversiteitsstrategie

Het (niet-wetgevende) initiatiefrapport over de biodiversiteitsstrategie zou de nekslag kunnen betekenen voor veel Nederlandse vissers wanneer de tekst wordt omgezet in wetgeving. Hoewel sommigen deze hardwerkende beroepsgroep het liefst zo snel willen zien verdwijnen, wil ik dat niet.  

Tegelijkertijd ben ik groot voorstander van het beschermen van onze biodiversiteit, want die is cruciaal voor onze leefbaarheid. Momenteel verdwijnen er in hoog tempo planten, insecten en vogels uit onze natuur. Zo zijn er de afgelopen tien jaar zeker 160 soorten uitgestorven verklaard, is het aantal weidevogels gehalveerd en gaan ook bijen en insecten hard in aantal achteruit. Er is dus een inhaalslag nodig om de biodiversiteit te behouden en te herstellem en de EU-biodiversiteitsstrategie springt hierop in.

Ik sta dus volledig achter het grootste deel van de nu voorgestelde strategie. Zou dus de visserij in enkele paragrafen van deze strategie niet zo genadeloos aan de kant zijn geschoven, dan zou ik voor dit initiatiefrapport gestemd hebben. Echter, de visserij in deze tekst de nekslag toebrengen is onaanvaardbaar: daarom was ik genoodzaakt me te onthouden bij de eindstemming over dit rapport.

Deel dit bericht