Persbericht: Pakistan maakt eindelijk werk van godsdienstvrijheid

IMG_2925.PNG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 3 juni 2021 om 12:53

Persbericht: Pakistan maakt eindelijk werk van godsdienstvrijheid

Europarlementariër  Peter van Dalen (ChristenUnie) signaleert voor het eerst sinds lange tijd een positieve ontwikkeling op het gebied van godsdienstvrijheid in Pakistan. Het terdoodveroordeelde christelijke Pakistaanse echtpaar Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel is vandaag in hoger beroep vrijgesproken. De twee zaten al sinds 2013 gevangen op beschuldiging van godslastering. Het echtpaar is verdedigd door dezelfde advocaat die enkele jaren geleden Asia Bibi voor soortgelijke beschuldigingen vrij kreeg, Saïf-ul-Malook. Met hem heeft de Eurofractie ChristenUnie goede, nauwe contacten.

Op initiatief van Peter van Dalen nam het Europees Parlement eind april een resolutie aan waarin het Parlement nagenoeg unaniem van de Europese Commissie een rapport eist, om de voorkeursbehandeling van Pakistan in handelsrelaties te herzien. Van Dalen: “Het lijkt erop dat Pakistan nu stappen in de goede richting zet op het gebied van de blasfemiewetgeving. Onze resolutie lijkt in dit proces een katalysator te zijn geweest.”

Pakistan maakt sinds 2014 deel uit van het zogenoemde SAP+-programma (stelsel van algemene preferenties), waardoor het land gunstige handelsvoorwaarden krijgt met de EU. Deze status brengt verplichtingen met zich mee met betrekking tot de bescherming van de mensenrechten, waaronder de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging. Daar is het echter bepaald niet goed mee gesteld in het land. Van Dalen: “Als gevolg van de blasfemiewetten worden onschuldige mensen in Pakistan vervolgd. Ook dit christelijke echtpaar was op valse gronden ter dood veroordeeld. Het lijkt er op dat druk vanuit de Europese Unie Pakistan nu in de goede richting duwt.”