Stemverklaring - Verslag over de Commissieverslagen 2019-2020 over Turkije

photo-1529261233619-6afa28f5da3d.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 mei 2021 om 13:20

Stemverklaring - Verslag over de Commissieverslagen 2019-2020 over Turkije

De Europese Unie moet de toetredingsonderhandelingen met Turkije permanent stopzetten. Het rapport van collega Sanchez Amor in reactie op de rapportage van de Europese Commissie over Turkije slaat een stevige toon aan, maar laat vervolgens de deur toch op een kier staan.

De deur staat reeds te lang op een kier en die moet nu voorgoed dicht wat mij betreft. Daarom heb ik tegen dit rapport gestemd.

De ijdele hoop dat Turkije onze Europese waarden ooit zal gaan omarmen is ronduit naïef. De vrije pers bestaat niet in Turkije en godsdienstvrijheid is ver te zoeken. Christenen worden gediscrimineerd en buitenlandse christenen worden zonder pardon verbannen. Daarnaast wordt Turkije verdacht van het steunen van terroristische groeperingen zoals Hamas. Ondertussen wordt het Turkse bewind wel royaal gefinancierd door de EU in het kader van de toetredingsonderhandelingen. Het rapport Sanchez Amor kiest voor het opschorten en evalueren van deze onderhandelingen, maar dat is niet genoeg.

Wat mij betreft stoppen de toetredingsonderhandelingen per direct helemaal. De EU moet op zoek naar andere manieren om de relatie met Turkije te onderhouden, zonder daarbij een autoritair regime te financieren.

---

Het rapport is aangenomen met 480 stemmen voor, 64 stemmen tegen en 150 onthoudingen.