Persbericht: “Eindelijk nieuwe gezant godsdienstvrijheid”

ichtusvis
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 5 mei 2021 om 13:04

Persbericht: “Eindelijk nieuwe gezant godsdienstvrijheid”

“Blij en dankbaar”, dat is de eerste reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op het nieuws dat de Europese Commissie eindelijk een nieuwe speciale EU-Gezant voor de godsdienstvrijheid heeft benoemd.

De Europese Commissie heeft voormalig Eurocommissaris Christos Stylianidis benoemd. Volgens Van Dalen is het de hoogste tijd dat hij aan de slag gaat: “Toen de Commissie-Von der Leyen in december 2019 van start ging, viel op dat de positie van de speciale EU-Gezant voor de vrijheid van godsdienst of geloof helaas niet werd ingevuld. Inmiddels zijn we anderhalf jaar en vele brieven, vragen en verzoeken daartoe verder, maar goed: beter laat dan nooit. De Intergroep vrijheid van godsdienst of geloof van het Europees Parlement, waarvan ik covoorzitter ben, zal spoedig contact opnemen met Stylianidis om de werkzaamheden goed af te stemmen”.

Van Dalen vindt het erg belangrijk dat Stylianidis een vliegende start maakt met zijn werk: “De godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder toenemende druk. Rapporten van onder andere Open Doors laten jaar op jaar zien dat geweld tegen onder andere christenen toeneemt, maar we horen ook schokkende verhalen over de behandeling van Oeigoeren in China. Ook heeft het Europees Parlement afgelopen week op mijn initiatief met zeer grote meerderheid een resolutie aangenomen tegen de blasfemiewetten in Pakistan, en voor de vrijlating van het van godslastering beschuldigde christelijke echtpaar Shagufta en Shaqat. Het is van cruciaal belang dat we blijven knokken voor de vrijheid van godsdienst.”         

De vorige speciale gezant, Ján Figel, werd in 2016 de eerste persoon die namens de Europese Unie deze functie drie jaar lang bekleedde. Volgens Van Dalen heeft hij bewezen hoe belangrijk het is dat deze positie bestaat: “Figel, met wie we als EP-Intergroep nauw hebben samengewerkt, speelde bijvoorbeeld een sleutelrol bij de vrijlating van de Pakistaanse christin Asia Bibi, die bijna tien jaar vast zat in een dodencel vanwege godslastering. Naast haar zijn er echter tal van anderen die op hulp zitten te wachten. Kortom: goed dat de nieuwe gezant nu eindelijk aan de slag kan!”