Speech: Rusland, de zaak Aleksej Navalny

hedi-benyounes-G_gOhJeCpMg-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 28 april 2021 om 12:05

Speech: Rusland, de zaak Aleksej Navalny

Voorzitter, Vladimir Poetin heeft lange tijd bij de Russische geheime diensten KGB en FSB gewerkt. Hij heeft daar goed opgelet, en is een ijverige leerling gebleken. Want hij test en tart het Westen nog steeds zoals in de dagen van de Koude Oorlog.

Poetin weet dat het Westen verdeeld is en dat buit hij maximaal uit. Hij legt een gaspijplijn aan naar het Westen en tal van Europese regeringsleiders stinken erin: die willen dat goedkope gas wel. De bouw van Nordstream 2 is zo ongeveer de grootste geopolitieke blunder van deze eeuw. In de schoolklassen van de KGB en de FSB zou Poetin hiervoor geëerd zijn met een extra Leninorde.

Ondertussen crepeert Navalny. Ik bid hem toe dat hij verzadigd mag worden met de gerechtigheid waarnaar hij hongert en dorst.

Ook sleept het MH-17 proces zich voort. Een proces dat volgens de Russen één grote leugen is. Ook dat is een aloude les uit de KGB- en FSB-scholen: er is maar één pravda (waarheid), die van de Russen.

Voorzitter, ik word erg moe van de Europese verdeeldheid versus Rusland. Ik word erg moe van de Europese leiders die vooral goed zijn in het afleggen van tranentrekkende verklaringen. Dat moet anders. Opkomen voor gerechtigheid en mensenrechten betekent sancties treffen tegen Poetin en zijn kliek!