Speech: Frans voorstel gaat ten koste van Nederlandse vissers

rocco-dipoppa-yxDhneWz3vk-unsplash Brexit.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 12 april 2021 om 18:37

Speech: Frans voorstel gaat ten koste van Nederlandse vissers

Voor de berekening van de compensatie van verliezen door de brexit heeft de Europese Commissie een buitengewoon faire en zeer goed doordachte systematiek voorgesteld. Ik was dan ook verbaasd toen ik het ontwerprapport van collega Bellamy over de brexit-compensatiegelden las. Hij wil de evenwichtige verdeling van de compensatiegelden die de Europese Commissie voorstelt, veranderen. Ik vind dat, laat ik zeggen … frappant.

Ik lees in de eerste plaats, dat de term “gevangen vis” vervangen zou moeten worden door “visproducten”. Wat gevangen vis is weten we allemaal voorzitter: dat is vis in je net of aan je lijn. Maar wat zijn visproducten? Zijn dat ook stukjes vis die zwaar gepaneerd en diepgevroren een fabriek uitkomen? De term visproducten zal voor veel onzekerheid en verwarring zorgen.

Helemaal bont wordt het wanneer ik lees dat in de nieuwe berekening voor de compensatie ook de overzeese gebiedsdelen moeten worden meegenomen. Primair is mij niet duidelijk, over welke overzeese gebiedsdelen het gaat? Zijn dat de Britse gebieden zoals Bermuda of de Falklandeilanden? Of moet ik denken aan Franse overzeese gebiedsdelen zoals Guadeloupe en Réunion? Welke het dan ook zijn voorzitter, in die gebiedsdelen is het visserijeffect van de brexit nul, nada, niente, zero! Er zijn brexit-effecten voor de visserij, zeker, maar dat is voornamelijk in de Noordzee en de Ierse zee.

Dan nog de aquacultuur sector en de visverwerking, die zouden ook meegerekend moeten worden in de nieuwe systematiek. Ik vind dat zeer merkwaardig! Zeker, de handel in gekweekte vis zal door de brexit ingewikkelder zijn geworden: meer administratie, meer controle. Dat zal ook gelden voor de visverwerking. Maar voorzitter, deze sectoren zijn niet keihard gekort op hun visrechten zoals onze actieve visserij!

Kortom, het lijkt er op dat veel Franse collega’s zich nu verzamelen om de rekenmethode van de Europese Commissie onderuit te halen. Ik neem aan dat collega’s uit Spanje en Italië deze benadering zullen steunen, want ook die landen gaan profiteren van een andere systematiek. Ik zal het ontwerprapport Bellamy niet steunen: het spijt me dit te moeten constateren in de richting van een collega die ik buitengewoon waardeer en respecteer.