Persbericht: Verplichte camera’s aan boord volstrekt verkeerd signaal

arno-senoner-42t-DKecmPk-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 11 maart 2021 om 09:06

Persbericht: Verplichte camera’s aan boord volstrekt verkeerd signaal

Een meerderheid van het Europees Parlement heeft voor een verplichting van camera’s aan boord van vissersschepen gestemd. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie): “Dit is een volstrekt verkeerd signaal van de EU aan de vissers. Het geeft aan dat vissers worden gewantrouwd, terwijl zij juist waardering verdienen voor de wijze waarop zij dagelijks ons van zeer gezond voedsel voorzien”.

Volgens Van Dalen is dit is wederom een pijnlijk voorbeeld van hoe vooringenomen veel Europarlementariërs zijn: “Onze vissers dragen al meer dan twintig jaar bij aan een verminderde visserijdruk en vergroting van de visbestanden, juist en vooral in de Noordzee. Ze brachten hiervoor offers: veel schepen en talloze vissersbanen zijn verdwenen. De sector verdient een pluim in plaats van een afstraffing met cameratoezicht.”

Het Europees Parlement wil deze cameraverplichting vanwege de al geldende wettelijke aanlandplicht. Van Dalen: “De invoering van de aanlandplicht was onverstandig en ging gepaard met veel problemen. Steeds hebben vissers daar oplossingen voor aangedragen en die zijn er ook gevonden met de Europese Commissie. De vissers krijgen nu voor die constructieve opstelling een trap na doordat een meerderheid van het EP camera´s verplicht wil stellen”.

Het Europees Parlement heeft met een kleine meerderheid van slechts acht stemmen verschil, voor de cameraverplichting gestemd: het amendement daarover werd met 339 voor en 331 tegen aangenomen. Opvallend is dat een ruime meerderheid van de Visserijcommissie hierop tegen was. De Europese Commissie had voorafgaand aan de stemming haar ongenoegen uitgesproken over het in de Visserijcommissie goedgekeurde rapport. Die opstelling heeft er mede toe bijgedragen dat uiteindelijk een meerderheid van het Europees Parlement voor de cameraverplichting stemde.