Persbericht: Peter van Dalen schrijft mee aan rapport over christenvervolging

james-coleman-QHRZv6PIW4s-unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 24 februari 2021 om 16:56

Persbericht: Peter van Dalen schrijft mee aan rapport over christenvervolging

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is schaduwrapporteur op het rapport ‘de vervolging van minderheden vanwege hun geloof’. Het rapport zal worden opgesteld voor behandeling in de Commissie Mensenrechten (DROI) van het Europees Parlement rond komende zomer.

 

Al sinds zijn verkiezing in het Europees Parlement in 2009 is Van Dalen actief op het terrein van de vrijheid van godsdienst wereldwijd. Dit is onder andere zichtbaar in zijn werk voor de EP-Intergroep Vrijheid van Godsdienst of Geloof, waar hij nu voor de tweede keer covoorzitter van is.

Daarnaast heeft Van Dalen de afgelopen jaren veel landen bezocht waar de vrijheid van godsdienst onder druk staat. Zo is hij enkele keren in Pakistan geweest voor de zaak van de christin Asia Bibi, die negen jaar lang op valse beschuldiging van godslastering onschuldig heeft vastgezeten. Zij is in 2019 door het Pakistaanse Hooggerechtshof vrijgesproken en daarna heeft haar advocaat enkele maanden verblijf gehad op een schuiladres in Nederland.

Andere landen waar Van Dalen meerdere keren is geweest om te pleiten voor de vrijheid van godsdienst zijn: Turkije, Egypte en India. Europarlementariër Peter van Dalen zegt daarom dankbaar te zijn voor deze benoeming: “Een belangrijk deel van mijn politieke hart en werk ligt bij dit onderwerp en daarom ben ik bijzonder verheugd dat de EVP mij heeft benoemd tot schaduwrapporteur op dit rapport. Er is nog steeds te weinig vrijheid van godsdienst en geloof in de wereld. Door het maken van zo’n rapport blijft dit mensenrecht hoog op de Europese politieke agenda staan.”

Achtergrondinformatie

De Commissie Mensenrechten van het Europees Parlement heeft besloten een rapport op te stellen over ‘de vervolging van minderheden vanwege hun geloof’. De rapporteur komt van de ECR en namens de christendemocratische EVP-fractie gaat Peter van Dalen dus als schaduwrapporteur meeschrijven aan de totstandkoming van dit rapport.