Stemverklaring - Rapport over kunstmatige intelligentie

photo-1516192518150-0d8fee5425e3 Artificial Intelligence.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 20 januari 2021 om 14:12

Stemverklaring - Rapport over kunstmatige intelligentie

Dit Initiatief-rapport tracht de voor- en nadelen aan te pakken die kunstmatige intelligentie (AI) kan opleveren met betrekking tot de interpretatie en toepassing van het internationaal recht. Het is over het algemeen een gebalanceerd stuk, dat ik steun. Toch heb ik mij onthouden omdat er een onderdeel in staat over gezichtsherkenning, dat ik niet steun.

Gezichtsherkenning is in de meeste gevallen verre van perfect. Daarmee lopen we het risico dat (onbedoeld) grondrechten worden geschonden. De optie om een verbod in te stellen wanneer blijkt dat de technologie discrimineert, is helaas verworpen.

Gezichtsherkenningstechnologieën moeten gereguleerd worden. Er zijn duidelijke regels nodig voor waar en wanneer ze wel en niet kunnen worden gebruikt. Massatoezicht en misbruik moet voorkomen worden. Dat houdt voor mij ook in dat gezichtsherkenning verboden kan gaan worden als blijkt dat de technologie discrimineert, totdat duidelijk is dat dit niet gebeurt. 

Het wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie inzake AI wordt begin dit jaar verwacht. Ik hoop dat er in dit aanstaande voorstel staat, dat kunstmatige intelligentie sterk gereguleerd dient te worden.