Situatie Oeigoeren is onaanvaardbaar

photo-1502395809857-fd80069897d0.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 17 december 2020 om 10:43

Situatie Oeigoeren is onaanvaardbaar

De mensenrechtenschendingen van China tegen de Oeigoeren zijn zeer zorgelijk. Deze moslimminderheid wordt in fabrieken en interneringskampen in Xinjiang uitgebuit. Zo worden ze massaal opgesloten en afschuwelijk behandeld (gedwongen sterilisaties en verdwijningen) in zogeheten ‘heropvoedingskampen’ in de noordwestelijke regio Xinjiang en worden ze onder toezicht gesteld van een beangstigende digitale Big Brother- controle van al het doen en laten van individuele Oeigoeren.

Daarnaast is bekend dat Oeigoeren worden gedwongen worden om katoen te plukken en mondkapjes te produceren, waar Europese merken en bedrijven – ook in Nederland – op hun beurt weer van profiteren.
 
Het Europees Parlement stelt vandaag in een resolutie ernstig bezorgd te zijn over het onderdrukkend regime in China waarmee veel religieuze en etnische minderheden, in het bijzonder de Oeigoeren en de Kazachen, worden geconfronteerd. Het regime schendt hun menselijke waardigheid op tal van manieren, waaronder het mensenrecht vrijheid van godsdienst.
 
Deze resolutie heb ik dan ook van harte gesteund. Ik vind het bijvoorbeeld terecht dat er bij de Commissie, de Raad en de lidstaten op aan gedrongen wordt om alle nodige maatregelen te nemen om de Chinese regering ervan te overtuigen de kampen te sluiten en een einde te maken aan alle mensenrechtenschendingen in Xinjiang en andere plaatsen, zoals Tibet.