Speech: De mensenrechtensituatie in Algerije verslechtert

Algerije photo-1602496252172-8030f4df6ed0.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 26 november 2020 om 12:54

Speech: De mensenrechtensituatie in Algerije verslechtert

De mensenrechtensituatie in Algerije verslechtert. We zien dat bijvoorbeeld met de vrijheid van godsdienst.

Christelijke kerken worden er gediscrimineerd. Het provinciebestuur in Tizi Ouzou besloot onlangs, dat in die regio bijna tweehonderd moskeeën weer open mogen nu COVID-19 afneemt. De vele kerken in die regio moeten dicht blijven.

Kerken worden officieel geboycot. Zo heeft Algerije een speciale overheidscommissie voor niet-moslim instanties. Die commissie werd in 2006 opgericht en, maar kwam sedert de oprichting nimmer meer bijeen. Kerken vroegen vergunningen aan voor diensten, maar de commissie is veranderd in een spook-orgaan dat in feite niet bestaat.

Kerken die diensten houden worden harde sancties opgelegd. In augustus van dit jaar besloot een gerechtshof in Tizi Ouzou dat de vorig jaar gesloten kerken niet meer open mogen. Eenzelfde lot treft overigens geloofsgemeenschappen van de Ahmadi, Bahaí, atheïsten en Joden.

De EU moet stappen nemen dit onrecht te keren!

---

Deze speech hield ik vandaag in het Europees Parlement tijdens het debat over de verslechterende mensenrechtensituatie in Algerije.