Speciale gezant godsdienstvrijheid EU moet nodig aan de slag in Algerije

Algerije photo-1602496252172-8030f4df6ed0.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 16 november 2020 om 11:48

Speciale gezant godsdienstvrijheid EU moet nodig aan de slag in Algerije

Het mensenrecht godsdienstvrijheid wordt nog fors geschonden in Algerije. Zie de discriminatie van christelijke kerken in het land.

Zo besloot het provinciebestuur in Tizi Ouzo twee weken geleden, dat in die regio 183 moskeeën weer open mogen. Over de vele kerken in die regio werd gezwegen. Die moeten dus dicht blijven.

Sterker nog, kerken worden officieel geboycot. Zo heeft Algerije een speciale overheidscommissie voor niet-moslim instanties. Die commissie werd in 2006 opgericht en … kwam sedert die oprichting nimmer meer bijeen. Kerken vroegen er uiteraard vergunning aan om diensten te mogen beleggen, maar de commissie is veranderd in een spook-orgaan dat de facto niet bestaat.

Door deze officiële boycot van kerken en de sluiting van meer dan 10 protestantse kerken in het najaar van 2019 worden kerken die wél bijeen komen, harde sancties opgelegd. Zo sprak in augustus van dit jaar [2020] een gerechtshof in Tizi Ouzou uit, dat de vorig jaar gesloten kerken niet meer geopend mogen worden.

Eenzelfde lot treft overigens geloofsgemeenschappen van de Ahmadi, Bahaí, atheïsten en Joden.

Ik ben zeer ongerust over deze gang van zaken in Algerije! De EU moet stappen nemen dit te veranderen.

---

Deze speech heb ik zojuist in de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement gehouden. De Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) antwoordde de situatie van de mensenrechten in Algerije nauwgezet te blijven volgen.