Persbericht: nieuw migratiebeleid is dappere poging

Globe Europa photo-1589262804704-c5aa9e6def89.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 23 september 2020 om 14:40

Persbericht: nieuw migratiebeleid is dappere poging

“De Europese Commissie doet een dappere poging om met een appèl op solidariteit en verantwoordelijkheid tot een nieuw rechtvaardig migratiebeleid te komen.” Dat is de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op het migratieplan dat vanmiddag is gepresenteerd door de Eurocommissarissen Schinas en Johansson.

Van Dalen is positief over het voornemen van een rechtvaardig migratiebeleid, want er zijn tal van zaken die beter aangepakt moeten worden: “We moeten zij die vluchten vanwege vervolging beschermen, duidelijk zijn naar degenen die niet binnen gelaten kunnen worden, en keihard optreden tegen mensensmokkelaars. Goede bescherming van de buitengrenzen is dus van essentieel belang.”

De ambities voor een nieuw beleid zijn goed, maar de Eurofractie van de ChristenUnie maakt zich wel zorgen over de haalbaarheid van de plannen. Van Dalen: “Bij tal van punten plaats ik echter nog wel de nodige vraagtekens. Werkt de beoogde solidariteit? Kunnen vluchtelingen binnen vijf dagen gescreend worden, en zeker als ze in grote getale zouden komen? En hoe kunnen we garanderen dat uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk teruggestuurd worden?”

De migratieproblematiek op bijvoorbeeld het Griekse eiland Lesbos is groot en daarom mag dit plan niet falen. Van Dalen: “Met alleen solidariteit gaan we het niet redden. Terecht wordt gesteld dat alle lidstaten moeten meebetalen of opvangen, maar daarmee zijn we er nog niet. Alle lidstaten moeten hier aan mee doen, zo niet dan moeten er sancties komen in de vorm van kortingen op de Europese fondsen.”