EU fondsen voor toetredingsgesprekken met Turkije moeten in 2021 stoppen

Turkse vlag photo-1555223302-e369e66cf4e4.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 16 september 2020 om 11:47

EU fondsen voor toetredingsgesprekken met Turkije moeten in 2021 stoppen

De EP-commissie Buitenland zal komende maandag 21 september stemmen om, mede op mijn voorstel, in het EU-budget de fondsen voor de toetredingsgesprekken met Turkije nu echt op nul te zetten. Later in het najaar zal de Plenaire vergadering over het gehele Budget 2021 stemmen, dus ook over ons amendement.

Al jarenlang zijn velen, waaronder ikzelf, tegen de status van Turkije als EU-kandidaat-lidstaat. Er is lange tijd gezegd dat Turkije een van onze grootste en belangrijkste buurlanden is, en dat gesprekken met dat land er aan bijdragen om al te drieste sprongen van de Turkse president Erdogan te voorkomen. Dat argument kan van tafel, met het oog op alle ontwikkelingen met en in Turkije de laatste jaren. Denk aan de falende rechtsstaat, de omgang met religieuze minderheden zoals christenen en hun kloosters, en het vastzetten van velen op valse beschuldiging van spionage. Het kandidaat-lidmaatschap van Turkije, en al het geld dat daarbij hoort (zo’n 600 miljoen euro per jaar), moet stoppen.

Turkije moet van de status van kandidaat-lid af. Is daarmee alles opgelost? Nee, dat niet, maar het is wel een uniek en krachtig politiek signaal dat de EU nog nooit eerder heeft gebruikt. Het bespaart de belastingbetaler een hoop geld en het geeft duidelijkheid: Turkije komt de EU niet in. Een goed nabuurschapsakkoord is voldoende.