Aung San Suu Kyi terecht geschorst van Sacharovprijsgemeenschap

U Bein Bridge photo-1584412370502-1dd6d55d1060.jfif
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 14 september 2020 om 12:55

Aung San Suu Kyi terecht geschorst van Sacharovprijsgemeenschap

De Conferentie van voorzitters van het Parlement heeft wat mij betreft terecht besloten om de winnaar van de Sacharovprijs Aung San Suu Kyi formeel te schorsen van de Sacharovprijsgemeenschap

In een persbericht staat dat dit besluit is genomen als reactie op haar nalatigheid en haar aanvaarding van de aanhoudende misdaden tegen de Rohingya-gemeenschap in Myanmar. In 1990 ontving Aung San Suu Kyi de Sacharovprijs juist vanwege haar jarenlange vreedzame oppositie tegen de junta in Myanmar.
In december deed ik in een gezamenlijke brief met collega-Europarlementariërs aan de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, nog de oproep om de Sacharovprijs voor Aung San Suu Kyi in te trekken.