Persbericht: Europese financiering Turks cultureel erfgoed moet stoppen

Hagia Sophia (Unsplash) photo-1588873569720-2c0d93b82cf5.jfif
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 4 september 2020 om 15:46

Persbericht: Europese financiering Turks cultureel erfgoed moet stoppen

De EU moet stoppen met subsidies aan Turkije op het gebied van cultureel erfgoed. Dat vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Samen met tientallen collega-Europarlementariërs stelt hij de Europese Commissie hier vragen over.

De Hagia Sophia en het klooster van Chora zijn opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst, maar de Turkse regering heeft dit historische monument een moskeefunctie gegeven. Van Dalen: “Het provocerende idee om de Hagia Sophia van museum in moskee te veranderen, veroorzaakt terecht veel verontwaardiging. Het gebouw heeft een langere geschiedenis als kerk, dan als moskee.”

Als lid van de UNESCO Alliantie van Culturen zou Turkije interreligieuze en interculturele dialogen moeten respecteren, net zoals het bevorderen van tolerantie tussen culturen. Het veranderen van de Hagia Sophia in een moskee, laat duidelijk zien dat Turkije niet van plan is zijn internationale verplichtingen na te komen, zelfs niet op het gebied van cultureel erfgoed.

De EU heeft aan Turkije de afgelopen jaren drie miljoen euro steun gegeven voor behoud van cultureel erfgoed. De Europarlementariërs vinden daarom dat er nu bezuinigd moet worden op het zogenoemde Common Cultural Heritage Grant Scheme: Conservation and Dialogue between Turkey and the EU.

---

Lees hieronder de vragen (Engels) aan de Europese Commissie:

Question for written answer
to the Commission
Rule 138

Immediate cease of funding to Turkey for cultural heritage issues

Hagia Sophia and the Monastery of Chora have been identified and included in the list of World Heritage Sites by UNESCO. While Turkey is a member of the UNESCO Alliance of Cultures and is (supposedly) committed to interfaith and intercultural dialogue, as well as to promoting tolerance and coexistence between cultures, it has turned the museums of Hagia Sophia and the Monastery of Chora into mosques. These moves clearly demonstrate that Turkey does not intend to honour its international obligations, as in many other cases , not even in matters concerning cultural heritage.

In light of the above, will the Commission reply as to :

1. Does the EU intend to cut funding to Turkey for cultural heritage activities, such as the Common Cultural Heritage Grant Scheme: Conservation and Dialogue between Turkey and the EU? (Footnote 1)

2. What other concrete consequences are foreseen for these  unacceptable actions of Turkey in relation to cultural heritage?

Footnote 1: Grant Scheme for Common Cultural Heritage: Preservation and dialogue between Turkey and the EU https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?ADSSChck=1576604379982&do=publi.detPUB&orderby=upd&orderbyad=Desc&nbPubliList=50&searchtype=QS&page=1&aoref=167523&userlanguage=en