Persbericht: schaal betrekkingen met China af

Please support Honkong 03.07.20 unsplash.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 3 juli 2020 om 15:52

Persbericht: schaal betrekkingen met China af

De EU moet de betrekkingen met China afschalen. Dat vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) naar aanleiding van de onlangs aangenomen veiligheidswet door dat land. Vandaag stelt hij hier schriftelijke vragen over aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Josep Borrell.

Duizenden mensen in Hongkong zijn door de politie belaagd met traangas, pepperspray en waterkanonnen, en bijna vierhonderd demonstranten zijn gearresteerd sinds de nieuwe veiligheidswet door China is aangenomen. Europarlementariër Peter van Dalen: “De situatie in Hongkong is ronduit zorgwekkend en het autoritaire optreden door de Chinese overheid moet streng veroordeeld worden door de Europese Unie. De afspraken over ‘één land, twee systemen’ worden de grond ingeboord”.

De lidstaten van de Europese Unie hebben veel betrekkingen met China en Van Dalen vindt dat dit afgeschaald moet worden: “Brieven naar Peking helpen niet langer en daarom is het tijd voor andere maatregelen. We moeten meerdere en uiteenlopende sancties tegen het Chinese regime overwegen.”

---

Lees hieronder de schriftelijke vragen aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Borrell inzake het autoritaire optreden door China in Hongkong:

De afgelopen dagen hebben we een sterke toename gezien van de repressie door het Chinese regime in Hong Kong. Mensenrechten worden met voeten getreden, afspraken over de toekomst van Hong Kong “één land, twee systemen” worden de grond in geboord. Brieven en missives aan Peking met protesten werken niet langer.

  1. Is de Hoge Vertegenwoordiger met mij van mening, dat het optreden van de Chinese regering in Hongkong, dat een verharding heeft laten zien sinds 1 juli jongstleden, zowel een schending is van de mensenrechten als van de gemaakte afspraken over de toekomst van Hongkong?
  2. De Europese Unie heeft al diverse malen tevergeefs protest aangetekend tegen de Chinese acties tegen Hongkong. Het is tijd voor andere maatregelen. Overweegt de Hoge Vertegenwoordiger het afschalen van onze betrekkingen met China, en het invoeren van meerdere en uiteenlopende sancties tegen dat regime?

  3. Kan de Hoge Vertegenwoordiger helpen om vluchtelingen uit Hongkong in de Europese Unie op te nemen?