EU moet zich sterk blijven maken voor autonomie Hongkong

Verbrand kruis.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 18 juni 2020 om 15:33

EU moet zich sterk blijven maken voor autonomie Hongkong

De in China aangenomen nationale veiligheidswet voor Hongkong kan desastreuze gevolgen hebben voor de christenen daar. Ik vind daarom dat de EU zich er sterk voor moet inzetten om de hoge mate van autonomie van Hongkong te verdedigen. Vanmorgen werd over dit onderwerp gedebatteerd in het Europees Parlement.

Door de schokkende berichten vanuit Hongkong zien we het ware gezicht van de Chinese overheid. Een gezicht van repressie en onderdrukking, en een overheid die lak heeft aan iedereen, immers; de afspraken over “één land, twee systemen” worden totaal genegeerd.

De nationale veiligheidswetten die worden ingevoerd bedreigen iedereen in Hongkong. Peking gaat alles en iedereen controleren en corrigeren. In het binnenland van China heeft een soortgelijke verordening desastreus uitgewerkt voor christenen. Vele kerken zijn van christelijke symbolen ontdaan, en talloze voorgangers zijn in de gevangenis beland wegens wat dan heet “ondermijning van de staatsmacht”. Mocht er nog iemand denken dat “Big Brother” een literair verzinsel was dan hoop ik nu dat ieders ogen open staan, want totale controle is in China en Hongkong keiharde realiteit. De verwachting is dat predikanten en andere geestelijken die zich uitspreken over mensenrechten of onrecht, aangepakt zullen worden.

Juist gelet op de zeer gevoelige positie van christenen en andere gelovigen in China en Hongkong zou het overigens verstandig zijn, dat de Commissie Von der Leyen spoedig weer een speciale gezant van de EU voor de godsdienstvrijheid benoemt.