Geen visserijovereenkomst? Dan geen handelsovereenkomst!

texel.jpeg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 17 juni 2020 om 20:59

Geen visserijovereenkomst? Dan geen handelsovereenkomst!

Zonder visserijovereenkomst, kan er geen handelsovereenkomst gesloten worden met het Verenigd Koninkrijk. Dat was vanmiddag mijn boodschap in het Europees Parlement. Het viel mij op dat van links tot rechts dit standpunt met mij gedeeld werd. Zo zei EU-onderhandelaar Michel Barnier dat hij streeft naar een partnerschap zonder tarieven en quota, maar dat daar ook een visserijakkoord bij hoort. Het kan volgens hem niet de bedoeling zijn dat de Britten aan “cherry picking” gaan doen. Bij een eerlijk akkoord heb je zowel de lusten als de lasten.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, liet weten dat ze vindt dat er garanties moeten komen voor de Europese vissers die al tientallen jaren in de Britse wateren actief zijn.

Lees hieronder mijn bijdrage in het debat over een handelsakkoord tussen de EU en het VK:

Voor zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk is een goede handelsovereenkomst die recht doet aan beide partijen, van belang. Begin deze maand bleek echter dat het Verenigd Koninkrijk is gaan backtracken, door overeengekomen aspecten opnieuw ter discussie te stellen. Die houding doet afbreuk aan de gezamenlijke Politieke Verklaring, die nota bene eind vorig jaar ook door Johnson is ondertekend!

De vraag is of de Britse regering een deal wil. Het Britse bedrijfsleven wil dat wél. De Confederation of British Industry, het overkoepelende Britse bedrijfsleven, weet dat onze interne markt voor hen essentieel is. Ze beseffen dat er bij een ‘no deal’ aan beide zijden van Het Kanaal verliezers zijn. De nu al sterk krimpende Britse economie kan dat er niet bij hebben.

Ik wil een overeenkomst met faire afspraken over visserij, toegang voor onze vissers tot de gehele Noordzee, en een gezamenlijk beheer van de visbestanden. Komen die afspraken er onverhoopt niet, dan ook geen totaalovereenkomst!