Persbericht: We móeten er samen uitkomen met het EU-herstelplan

EP-3
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 27 mei 2020 om 14:41

Persbericht: We móeten er samen uitkomen met het EU-herstelplan

In de EU móeten we er samen uitkomen met een herstelplan. Dat is de reactie van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op de nieuwe plannen van de Europese Commissie voor het herstel van de crisis in de Europese Unie.

Van Dalen: “Het voorstel dat Nederland met drie andere landen deed is financieel-economisch belangrijk, maar kan verwijdering geven. Het plan van Merkel en Macron leunt voornamelijk op giften, heel veel giften. Dat neemt de prikkel weg voor de regeringen in Zuid-Europa om te hervormen en enkele reeds ingezette hervormingen (pensioenen; reductie staatsschuld) verder door te voeren.

We moeten er in Europa samen uitkomen. Het is ook in Nederlands belang dat landen als Italië overeind blijven. Immers, veel van onze bedrijven exporteren daar naar toe, en tal van Nederlandse bedrijven en instellingen hebben financiële belangen ten zuiden van de Alpen en de Pyreneeën.

Uitgebreide leenfaciliteiten voor herstel van de zuidelijke landen, dat lijkt de sleutel om tot een oplossing te komen. Laten we meteen een deel van die leenfaciliteiten koppelen aan milieu- en klimaatdoelstellingen. Zo wordt herstel tegelijk ook herstel van de schepping, die dat heel hard nodig heeft.

Het heffen van belastingen is een exclusieve bevoegdheid van de lidstaten, niet de EU. De ideeën die mevrouw Von der Leyen heeft over een coronabelasting, zoals op de omzet van grote bedrijven, zijn hooguit nuttige tips voor onze nationale parlementariërs.”