ChristenUnie: Fidesz uit EVP-partij en -fractie

EP-3
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 3 april 2020 om 15:23

ChristenUnie: Fidesz uit EVP-partij en -fractie

Gisteren werd bekend dat de voorzitters van christendemocratische partijen uit elf Europese landen aan EVP-partijvoorzitter Donald Tusk hebben verzocht om Orbáns Fidesz-partij uit de EVP-partij te zetten. Vanuit Nederland heeft Rutger Ploum, voorzitter van het CDA, de brief medeondertekend. De ChristenUnie is zelf niet lid van de partij EVP en is om die reden niet gevraagd om de brief te ondertekenen.

Omdat de ChristenUnie wel lid is van de fractie van de EVP, spreken we - partijvoorzitter Piet Adema, politiek leider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers en ik - ons niettemin graag uit.

De ChristenUnie ondersteunt de aan Tusk gestuurde brief met het verzoek om Fidesz uit de EVP te zetten van harte. De autocratische koers die Orban vaart, staat haaks op de rechtsstatelijke principes die door ons worden uitgedragen en verdedigd. Dat is al langer duidelijk en dus had een soortgelijke brief wat ons betreft zelfs al eerder verstuurd mogen worden.

Nu Orbán zelfs bij volmacht reageert, is het versturen van deze brief de enige juiste reactie. De handelswijze van Orbán en de dictatoriale manier van besturen door Fidesz, nota bene in een lidstaat van de Europese Unie, is voor ons onbegrijpelijk en onbestaanbaar in verhouding tot Europa als continent van vrijheid, democratie en de rechtsstaat.

Als Fidesz uit de EVP-partij wordt gezet, is het wat ons betreft vanzelfsprekend dat de vertegenwoordigers van Fidesz ook niet langer geloofwaardig deel uit kunnen maken van de EVP-fractie.