"Met frisse tegenzin voor de Brexit gestemd"

eu_flag
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 29 januari 2020 om 19:29

"Met frisse tegenzin voor de Brexit gestemd"

Met frisse tegenzin heb ik op woensdag 29 januari voor de Terugtrekking Overeenkomst van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gestemd. Met frisse tegenzin, want ik betreur de Brexit zeer.

De Britten zijn, zeker voor Nederland, in de EU belangrijke politieke, financiële en sociaaleconomische partners. Met het Britse vertrek verschuift het politieke, financiële en sociaaleconomische zwaartepunt in de EU naar het zuiden. Dat betekent een roep om meer geld uit de EU voor die landen, en minder begrotingsdiscipline. Betreurenswaardig!

Ook lijkt het er helaas niet op dat de EU in de spiegel kijkt en lessen trekt uit de Brexit, integendeel. Hoe kon het toch, dat miljoenen zich zo afkeerden van de EU? Die vraag wordt nu niet of nauwelijks gesteld, laat staan beantwoord. Dat niet doen is onverstandig en kortzichtig!

Er breekt nu een spannende tijd aan: hoe zullen de onderhandelingen over de nieuwe relatie EU-Verenigd Koninkrijk gaan lopen? En: welke afspraken gaan daarbinnen gemaakt worden voor de visserij?! Ik ga dit nauwgezet en met argusogen volgen.