Handelsbetrekkingen met Nigeria moeten in de ijskast vanwege machtsmisbruik en christenvervolging

EP-3
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 16 januari 2020 om 13:56

Handelsbetrekkingen met Nigeria moeten in de ijskast vanwege machtsmisbruik en christenvervolging

De Hoge Vertegenwoordig van het Europese Buitenlandse Beleid moet de Europese handels- en andere betrekkingen met Nigeria stop te zetten en actie ondernemen om christenen te beschermen en Boko Haram te verslaan.

Dat was vanmorgen mijn boodschap in het Europees Parlement in Straatsburg. Lees hieronder mijn bijdrage:

De EU moet nú een streep trekken: de ellende die vooral christenen in Nigeria wordt toegebracht is onacceptabel.

Dat is wat de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese Buitenlandse Beleid nú moet doen: duidelijk maken aan de regering in Abuja: tot hiertoe en niet verder.

Geen woorden maar daden dus: hoog tijd nú de handels- en andere betrekkingen met dat land in de ijskast te zetten wanneer de regering blijft nalaten, christenen te beschermen en Boko Haram te verslaan.

Ook Europese bedrijven moet de spiegel worden voorgehouden: niet langer geld verdienen in en aan een land waar corruptie en machtsmisbruik overheersen.

De tijd voor fraaie verklaringen en holle statements is voorbij. Al jaren zijn christenen in Nigeria de pineut. We weten allemaal van de 270 christenmeisjes van Chibok die door Boko Haram in 2014 werden ontvoerd. 112 van hen zijn nog steeds niet terug. Zij die terugkeerden bleken veelal te zijn verkracht en getraumatiseerd. De terreur van Boko Haram kent geen grenzen en is al jaren aan de gang. Ook vele christelijke voorgangers werden door deze schurken ontvoerd.

De Nigeriaanse Bisschop Matthew Hassan Kukah heeft afgelopen week het geweld tegen christenen in zijn land messcherp veroordeeld: “Het enige verschil tussen de overheid en Boko Haram is dat die laatste een bom heeft”, zo was het snoeiharde commentaar van deze geestelijke. Premier Buhari zei bij zijn aantreden in 2015 dat hij het terrorisme zou aanpakken. Het ware holle woorden. 

Mijnheer Borrell: sta op tegen dit onrecht en haal alles uit de kast om de regering van Nigeria te bewegen, islamitisch terrorisme aan te pakken! En help hen waar mogelijk in die strijd.