Europa moet hulp aan Burkina Faso intensiveren

EP-3
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 19 december 2019 om 10:39

Europa moet hulp aan Burkina Faso intensiveren

Europa moet meer hulp bieden aan Burkina Faso. Christenen worden getroffen door aanslagen van groepen die gelieerd zijn aan  al-Qaeda en Nusrat al-Islam. Daarnaast wordt het land ook nog eens geteisterd door droogte. Vanmorgen sprak ik hierover in het Europees Parlement in een debat over de schending van mensenrechten, waaronder godsdienstvrijheid, in Burkina Faso.

In steeds meer landen slaan islamitische extremisten dodelijk toe. Om zo veel mogelijk mensen te onderwerpen aan een reeks buitensporige wetten en regels.

Zo ook in Burkina Faso. Daar hebben moslims en christenen lange tijd betrekkelijk vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Totdat enkele jaren geleden dodelijke aanslagen en vervolgingen begonnen, door groepen gelieerd aan al-Qaeda en Nusrat al-Islam. Aanslagen met name op christenen en gematigde moslims.

Bijna elk weekend wordt er wel een kerk in de noordelijke regio’s van Burkina Faso aangevallen. Ook scholen zijn doelwit. Dominees en voorgangers worden verjaagd. Veel christenen slaan op de vlucht.

De nood is er groot. Door deze aanslagen en door de droogte. Omvangrijke stromen vluchtelingen zijn het gevolg. De Europese Unie moet aan dit land en de hele regio hulp blijven geven en dat  intensiveren. En de aanvallen van de extremisten moeten krachtig worden veroordeeld en waar mogelijk worden tegengegaan.