Stemverklaring - noodsituatie uitroepen over het klimaat is geen goed plan

Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 29 november 2019 om 15:09

Stemverklaring - noodsituatie uitroepen over het klimaat is geen goed plan

Het feit dat het Europees Parlementop donderdag 28 november de noodtoestand uitriep over het klimaat in Europa vind ik te ver gaan. In een resolutie eist het parlement dat er dringend ambitieuze maatregelen genomen moeten worden voor de bestrijding van de klimaatverandering. Deze resolutie is aangenomen met 429 stemmen voor en 225 tegen.

Hoewel het niet te ontkennen valt dat klimaatverandering een grote uitdaging is, is het uitroepen van een noodsituatie van het klimaat in de EU, te paniekerig en hysterisch. 

De resolutie is ingediend door de Groenen, Renew Europe (RE) en de socialisten.

Mijn groep, de Europese Volkspartij (EVP), wilde graag een andere woordkeuze zien en poogde het woord emergency (noodsituatie) te vervangen door urgency (urgentie). Dat is helaas niet gelukt.

Ik steun de woordkeuze van de EVP, omdat het woord noodsituatie te ver gaat. Zo roept het voor de Duitse leden herinneringen op aan het Derde Rijk toen Adolf Hitler met juist dat woord (Notfall; Notlage) de democratie en de Reichstag buitenspel zette (met de Machtigingswet van maart 1933).

Het is zeker noodzakelijk om te handelen, maar we hoeven geen noodsituatie te verklaren. Houd de paniek weg en maak concrete plannen, dat is veel effectiever