Toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië

European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle_-_Diliff
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 24 oktober 2019 om 14:46

Toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië

Vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg gestemd tegen toetredingsonderhandelingen met Albanië, maar wel voor die met Noord-Macedonië. Lees hier waarom:

Ik stem tegen de start van toetredingsonderhandelingen met Albanië. Dat land voldoet nog niet aan de zogenoemde Kopenhagen-criteria (o.a. respect voor democratische beginselen en de mensenrechten; adequaat functionerende rechtsstaat en goede markteconomie) om toe te mogen treden.  Vooral de rechtsstaat functioneert zwak: er is wijdverbreide corruptie, een machtige maffia en zowel het Openbaar Ministerie als de Hoge Raad functioneren er onvoldoende. Ook de vrijheid van godsdienst en geloof verdient meer aandacht en betere bescherming.

De situatie in Noord-Macedonië is inmiddels dusdanig, dat met dit land wel toetredingsonderhandelingen kunnen worden gestart.