Situatie in Noord-Syrië en de Turkse invasie daar

zijaanzicht vlaggen tour
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 23 oktober 2019 om 11:52

Situatie in Noord-Syrië en de Turkse invasie daar

Bijdrage aan het debat met de Hoge Vertegenwoordiger over de situatie in Noord-Syrië en de Turkse invasie daar: 

Met het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië laat president Trump de Koerden en de christenen daar totaal in de steek. En de zogenaamde deal die de Amerikaanse leider in zijn ‘onmetelijke wijsheid’ met dictator Erdogan heeft gesloten werkt niet. Putin en Erdogan hebben daar inmiddels de controle overgenomen.

Helaas stelt de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken zich ook beschamend op: opschorten van wapenleveranties, en her en der worden in de Europese hoofdsteden Turkse ambassadeurs op het matje geroepen. Ook dat is een dreun in het gezicht van Koerden en christenen in de regio.

Tijd dus voor een stevige Europese stellingname: de militaire en financieel-economische relaties met Turkije worden volledig gestopt, niet opgeschort. En Europa steunt Koerden en christenen waar mogelijk.