Bijdrage aan debat over situatie in Noord-Syrië

turkije eu
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 9 oktober 2019 om 21:00

Bijdrage aan debat over situatie in Noord-Syrië

Mijn bijdrage aan het debat met de Hoge Vertegenwoordiger Mogherini over de situatie in Noord-Syrië na de aankondiging van president Trump, de USA troepen daar terug te trekken: 

 

Jarenlang vochten de Koerden samen met de Amerikanen tegen de terroristen van ISIS. Maar deze week kondigde de Amerikaanse president aan, zijn troepen daar terug te trekken. Een keiharde slag in het gezicht van de Koerden.

We zien meteen al de gevolgen: de Turken zijn begonnen met aanvallen op Ras al Ain en Tell Abyad. En reken erop dat het ISIS-gespuis nu uit hun holen weer tevoorschijn komt. En wat gebeurt er met ISIS-gevangenen in de kampen daar? Komen die vrij??

Het desastreuze besluit van Trump is tegelijk een ´wake up call´ voor de Europese landen. Immers, Trump bekritiseren zonder zelf militaire inzet op de grond te plegen is niet fair. Militaire inzet kan bijvoorbeeld door de Amerikanen te ontlasten in Irak, zodat zij capaciteit vrij kunnen spelen voor inzet in Syrië. Koerden en christenen in de regio kopen niets voor mooie Europese statements en tranentrekkende verklaringen.