Vredesproces in Colombia

zijaanzicht vlaggen tour
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 17 september 2019 om 20:39

Vredesproces in Colombia

Vanavond in het Europees Parlement een bijdrage uitgesproken in het debat over Colombia over de situatie in dat land en over de mogelijke gevolgen voor Europa, bijvoorbeeld voor steden als Amsterdam die te maken hebben met een grote drugsproblematiek. 

De politieke verhoudingen in het noorden van Zuid-Amerika zijn onzeker. In Venezuela regeert een dictator, en die probeert zijn zogenaamd zegenrijke regime te exporteren naar omringende landen zoals Colombia.

In Colombia heeft men een vredesakkoord gesloten met de opstandelingen van de FARC. Maar diverse FARC-leiders, opgehitst uit Venezuela, willen weer gaan vechten. Dat zou betekenen, dat ook de hele narco-industrie weer in de hoogste versnelling komt, want de FARC leefde van drugs-inkomsten.

Van groot belang is dat wij vanuit de Europese Unie de inzet van Emilio Archila steunen, de man die het vredesakkoord moet uitvoeren. Om een terugkeer naar dood en geweld te voorkomen. Te veel Colombiaanse boeren wachten nog op geld dat hen was toegezegd ter compensatie voor het zaaien van alternatieve gewassen. Welke mogelijkheden heeft de Hoge Vertegenwoordiger om hier steun te bieden?

Voorzitter, het is voor de Europese Unie van strategisch belang de precaire verhoudingen in Latijns-Amerika in balans te houden. Dus inzet voor de vrede in Colombia, en vooral ook: indammen van de verwoestende narco-industrie.

Een industrie die hier in Europa z’n miljoenen verslaat. Denk aan de mensen die helaas drugs-verslaafd zijn. Maar ook aan de mensen die rijk willen worden ten koste van en de verslaafden, en ten koste van de vele doden en gewonden die vallen in de drugsoorlogen in tal van onze Europese steden zoals Amsterdam. Daar gaat het ook over als we aan de vrede in Colombia werken!!