Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) in Brussel

IMG_6819.JPG
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 10 juli 2019 om 18:00

Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) in Brussel

Vroegtijdig overleggen met sector is essentieel voor visserij in Europa. Aan het begin van dit nieuwe mandaat van het Europees Parlement is overleg en afstemming van groot belang. Daarom ben ik, samen met collega Annie Schreijer-Pierik (CDA), gestart met een Strategisch Europees Visserij Overleg. We moeten strategisch gaan nadenken hoe we Nederland, maar vooral Europa mee krijgen in onze visie op visserij. 

Niet alleen zo’n overleg is historisch, maar ook kent de Visserijcommissie (PECH) in het Europees Parlement voor het eerst in haar geschiedenis 5 Nederlandse leden: Peter van Dalen (tevens Vice-Voorzitter van PECH), Annie Schreijer-Pierik, Jan Huitema (VVD), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).  Deze laatste drie genoemden zijn plaatsvervangend lid van de Visserijcommissie. Zij kunnen stemmen wanneer het gewone lid afwezig is.

Onder andere is vrij uitgebreid gesproken over de impact op de visgronden en de visserij wanneer er steeds meer plannen worden ontwikkeld voor windmolens in de Noordzee. “Er komen steeds minder gebieden waar we kunnen vissen. De sector wordt langzaam de nek omgedraaid”, aldus een aanwezige visser. Naast vissers namen aan dit eerste overleg deel organisaties als Visned, Nederlandse Vissersbond, PV-EU, Europeche, LNV, gemeente Urk, Visfederatie, EMK, Provincie Flevoland.

Concreet is afgesproken dat er een Hoorzitting  over de Controleverordening wordt georganiseerd, dat er wordt samengewerkt bij rapporten  en wetsvoorstellen, en wordt een volgend overleg (in oktober) gepland, want allen waren het over een ding 100% eens met elkaar: Bijzonder goed initiatief om nu al goed en uitgebreid met belanghebbenden af te stemmen.