Hoog tijd voor handreiking aan premier May

Europese vlaggen.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 13 december 2018 om 12:30

Hoog tijd voor handreiking aan premier May

Premier May lijkt in een doodlopende straat te staan. Het moeizaam onderhandelde akkoord met de Europese Unie krijgt geen steun in het Britse parlement. De EU wil niet heronderhandelen. Wat nu?

Een mogelijkheid is een No Deal. Dat betekent zonder afspraken alle betrekkingen radicaal en plots doorkappen op 29 maart 2019. Alle peilingen laten zien dat ook voor deze optie geen meerderheid is onder de Britten. En het is duidelijk dat het Britse parlement dit ook niet zal laten gebeuren. Ook is duidelijk, dat een No Deal slecht zal uit pakken voor de EU-Lidstaten, en voor Nederland. Onze economie zal dan een stevige klap oplopen van enkele procenten van ons Bruto Nationaal Produkt.

Handreiking
Het is nu: onzekerheid troef. En de klok tikt door naar eind maart. Voor mij het hoog tijd dat de EU onze Britse vrienden een handreiking doet. Immers, bij hun vertrek - zeker als dat met een No Deal gepaard gaat - zijn er aan beide zijden van Het Kanaal slechts verliezers.

Ik vind dat de EU een pakket moet samenstellen om het voor de Britten gemakkelijker te maken, toch bij de EU te blijven. Wat moet er in dat pakket? Allereerst blijven de privileges van nu. Daarnaast dient de verhuizing van Europese agentschappen worden teruggedraaid. Ook moet wat mij betreft de Cameron-deal weer op tafel. Hierin stonden bijvoorbeeld afspraken over het beperken van het vrij verkeer van personen als dit uit de hand loopt.

Tot slot dit:
De Britse zorgen over de Europese Unie voorafgaand aan het referendum, deel ik voor een groot deel. Juist daarom hoop ik dat Brexit toch nog kan worden teruggedraaid. Samen met de Britten zullen we de EU meer kunnen en moeten beperken tot de kerntaken. We moeten samenwerken, een Europese superstaat wil ik niet.

Labels: