EP kiest voor heffingen voor zware vrachtwagens

Verkeersplein.jpg
Peter van dalen_profielfoto
Door Peter van Dalen op 25 oktober 2018 om 12:00

EP kiest voor heffingen voor zware vrachtwagens

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft zojuist in meerderheid voor gestemd voor 'heffingen voor zware vrachtwagens', een belangrijk besluit voor de transportsector

Vandaag heeft het Europees parlement nieuwe EU wetgeving aangenomen om te komen tot heffingen voor het gebruik van infrastructuur door zware vrachtwagens.

Er moet meer vracht vervoerd worden per spoor en binnenvaart. Dat zijn milieuvriendelijker vervoersmethoden. En op het water is nog ruimte zat om goederen te vervoeren zonder dat er files ontstaan.

De vignetten voor zware vrachtwagens zullen verdwijnen. In de plaats daarvan komen heffingen gebaseerd op de gereden kilometers. Ook komt er de mogelijkheid congestieheffingen in te voeren. Voertuigen die weinig of nul-emissie hebben kunnen korting krijgen op de heffing die ze moeten gaan betalen.

Het Europees parlement zet in op multi-modaal vervoer dat minder CO2 uitstoot. En het gebruik van de infrastrcutuur gaat eerlijker belast worden, naar gereden kilometers en niet naar tijd. Het voltallige parlement heeft die aanpak, die ik met verschillende collega´s in de Transportcommissie steeds heb bepleit, nu gelukkig ook overgenomen.

Labels: ,