Vluchtelingenbeleid moet barmhartig en rechtvaardig

vluchtwoensdag 09 september 2015 14:29

"Barmhartig en rechtvaardig. Deze Bijbelse kernbegrippen zijn voor mij leidraad, hoe om te gaan met de migranten en vluchtelingen", dat stelde Peter van Dalen vandaag in Straatsburg. De actuele situatie van de vluchtelingenstroom stond centraal tijdens het jaarlijks debat over de Staat van Unie.

Barmhartig door samen in Europa de opvang van vluchtelingen te regelen. Veel burgers geven het goede voorbeeld en helpen vluchtelingen met bed, bad en brood. Iedere Europese Lidstaat moet een aandeel leveren in die opvang.

Rechtvaardig door ons in te zetten voor veilige leefgebieden in noord-Irak en noord-Syrië, regionale opvangkampen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika goed op te zetten en uit te rusten, afspraken over terugkeer naar veilige landen, en voluit inzetten op de aanpak van mensensmokkelaars. En rechtvaardig door niet naïef te zijn: er zouden ISIS-strijders mee komen in deze migrantenstromen. Onze veiligheidsdiensten moeten dubbel alert zijn.

Gelukkig staat een aantal van deze lijnen ook in de plannen van Commissievoorzitter Juncker. "Over de aanpak van mensensmokkelaars sprak hij echter niet. Ook de mogelijke infiltraties van ISIS moeten aandachtspunt blijven", aldus Peter van Dalen.

« Terug

Reacties op 'Vluchtelingenbeleid moet barmhartig en rechtvaardig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.