Voorbereiding Europese Top

woensdag 15 maart 2006 14:14

Speech Blokland gehouden tijdens het debat ter voorbereiding op de Voorjaarstop.

Speech Blokland, gehouden tijdens het debat ter voorbereiding op de voorjaarstop.

 

Voorzitter,

Elk jaar in maart debatteren we hier ter voorbereiding op de voorjaarstop. Sinds 2001 praten we daarbij over de vraag waarom het Lissabonproces niet beantwoord aan de gestelde doelen.



Het antwoord van het rapport Kok uit 2004 is daarover helder. De lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en serieus werk maken van hervorming van hun economie en van de verzorgingsstaat. Dan komt er ruimte voor duurzame groei en werkgelegenheid.



Nu er weer economische groei in het verschiet ligt, dreigen de noodzakelijke hervormingen op de lange baan te worden geschoven. Maar groei alleen is onvoldoende om ons sociale model in stand te houden.



Kan de Commissaris aangeven wat de Europese Commissie doet om dit gevaar af te wenden en uitvoering te geven aan de conclusies van het rapport Kok?



Ik hoop dat ook de reflectieperiode besproken zal worden. Dat is hard nodig. Europa’s elite is kennelijk niet in staat zonder ballast van een verworpen grondwet over de toekomst van de EU te spreken. Negen maanden reflectie mag toch voldoende zijn voor een eerste vervolg?

« Terug

Reacties op 'Voorbereiding Europese Top'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.