Speciale EU vertegenwoordiger voor mensenrechten biedt kansen én schept verplichtingen

opwekking_2006_015_kruis_wbfdinsdag 12 juni 2012 16:23

"Een speciale EU vertegenwoordiger voor mensenrechten biedt kansen en schept verplichtingen", dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens het debat hierover in Straatsburg. Bijvoorbeeld biedt het de kans om aandacht te vragen aan een mensenrecht dat cruciaal is maar onder druk staat: godsdienstvrijheid.

Godsdienstvrijheid

In veel landen holt de godsdienstvrijheid de laatste jaren achteruit.  In het nieuws verschijnen regelmatig zorgelijke berichten. Van Dalen: "In Indonesië doet de regering weinig tegen radicale moslims die het op christenen en Ahmadi's hebben gemunt. In Noord-Nigeria gooit de terreurgroep Boko Haram vrijwel elke week bij een kerk een bom naar binnen. Helaas zijn nog talloze andere voorbeelden te geven. Meer aandacht voor godsdienstvrijheid is dus hard nodig."

 

Handelsverdragen

Een speciale vertegenwoordiger schept naast kansen ook verplichtingen. Specifiek om mensenrechten serieuzer te nemen in onze relaties met andere landen. Van Dalen: "Dit zal concreet tot uitdrukking moeten komen in onze handelsverdragen. In India zitten circa 40 miljoen mensen gevangen in een slavernijbestaan. Een handelsverdrag tussen de EU en India kan dus niet zonder een sterk en effectief mensenrechtenhoofdstuk".

 

 

« Terug

Reacties op 'Speciale EU vertegenwoordiger voor mensenrechten biedt kansen én schept verplichtingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.