Conclusie Europese Voedsel Autoriteit: veredelingstechniek Cisgenese veilig

aardappelsdinsdag 28 februari 2012 19:28

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een onderzoek afgerond naar de veiligheid van diverse nieuwe technieken in de plantveredeling. Het oordeel van de EFSA over de in Wageningen ontwikkelde techniek Cisgenese is positief: Cisgenese is even veilig als klassieke veredeling. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) reageert verheugd op dit nieuws: ,,Nu is vastgesteld dat de techniek veilig is, is vrijstelling van vergunningen een stap dichterbij. Dit is goed nieuws voor Nederlandse telers van groenten en fruit.”

Bij Cisgenese worden alleen soorteigen genen in het veredelingsproces gebruikt. Er wordt binnen een plantensoort gezocht naar natuurlijke genen die de plant resistent maken. De soortgrenzen worden niet overschreden. Het resultaat is een plant die ook op natuurlijke wijze had kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door kruisbestuiving. Die nieuwe plant is dus geen ‘genetisch gemodificeerd organisme’ (GMO), aldus de EFSA.

Cisgenese wordt nu nog door de EU aangemerkt als GMO. Maar in het rapport van de EFSA staat dat planten zonder vreemd DNA als niet-GMO moeten worden beschouwd. Dat geldt dus ook voor Cisgenese. “Cisgenese combineert de snelheid van genetische modificatie met de veiligheid van klassieke veredeling,” aldus Van Dalen.

Hoorzitting

Afgelopen zomer organiseerde Peter van Dalen een hoorzitting in het Europees Parlement over dit onderwerp. Wetenschappers uit verschillende Europese landen gaven hun visie. Onder de toehoorders waren ook de onderzoekers van de EFSA. Peter van Dalen: “Het lijkt erop dat EFSA zich heeft laten overtuigen door de wetenschappelijke presentaties waaruit bleek: Cisgenese is veilig.”

De kogel is nog niet helemaal door de kerk. De vraag is hoe de verantwoordelijke Europese Commissaris Dalli zal reageren op dit onderzoeksrapport: "Ik hoop dat het rapport spoedig door de Europese Commissie wordt vastgesteld en overgenomen. Deze nieuwe veredelingstechniek is milieu-vriendelijk, maakt planten resistent tegen ziekten en biedt vooral het Nederlandse midden- en klein bedrijf enorme kansen."

« Terug

Reacties op 'Conclusie Europese Voedsel Autoriteit: veredelingstechniek Cisgenese veilig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.