Europese Commissie geeft duidelijkheid over 45ft-palletwide container

Eurofractie ChristenUnie 030woensdag 25 augustus 2010 15:51

Schriftelijke vragen van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) over de 45ft-palletwide container, leverden een duidelijk antwoord op van de Europese Commissie: niets staat het gebruik van deze speciale container in de weg. Van Dalen: ,,Dit antwoord van de Europese Commissie is klip-en-klaar. Ik ben verheugd dat hiermee duidelijkheid komt voor ondernemers die gebruik maken van deze containers."

Transportcommissaris Kallas geeft namens de Europese Commissie in zijn antwoorden aan dat het speciale ontwerp de palletwide 45ft-container aan de vereiste voorwaarden voldoet. De voorste hoeken zijn afgerond zodat de container past binnen de in Richtlijn 96/53/EG vastgestelde maximaal toegestane afmetingen van opleggers die aan het nationale en het internationale verkeer over de weg mogen deelnemen.

 

Hieronder vindt u de Vraag van Europarlementariër Van Dalen en het Antwoord van de heer Kallas.

 

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie

In het rapport "Effects of adapting the rules on weights and dimensions of heavy commercial vehicles as established within Directive 96/53/EC" van november 2008 is te lezen op pagina 154 dat de 45 ft-container op dit moment niet voldoet aan de vereisten van Richtlijn 96/53/EG1. Er zijn echter verschillende 45 ft-containers. De meeste containers die in het Europese vervoersysteem worden gebruikt zijn de 45 ft-palletwide containers met afgevlakte hoeken (Geest corner castings).

1.

Is de Commissie op de hoogte van het bestaan van deze 45 ft-palletwide containers met afgevlakte hoeken?

2.

Is de Commissie van mening dat de 45 ft-palletwide container met afgevlakte hoeken voldoet aan de criteria van Richtlijn 96/53/EG?

3.

Is de Commissie van mening dat de 45 ft-palletwide container met afgevlakte hoeken om deze reden grensoverschrijdend in het Europese vervoersysteem mag worden ingezet, indien nee, waarom niet?

4.

Zo ja, op welke wijze gaat de Commissie aan de buitenwereld duidelijk maken dat deze containers geschikt zijn voor gebruik in het Europese vervoersysteem, om op deze wijze de negatieve gevolgen te herstellen van de in november 2008 geleverde onjuiste informatie?

 

Antwoord van de heer Kallas namens de Commissie

De Commissie is op de hoogte van het bestaan van de 45 ft-containers met Geest corner casting waar het geachte Parlementslid naar verwijst.

Deze technologie voldoet aan de eisen van de richtlijn voor zover ze past in de toegestane maximumafstand van de fuseepen van de oplegger tot het voorste punt van de oplegger, wanneer deze met de container is geladen en zonder dat de container verder uitsteekt dan de achterzijde van de oplegger.

Om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen, is het ontwerp van de standaard 45 ft-container gewijzigd. De voorste hoeken zijn afgerond zodat hij past binnen de in Richtlijn 96/53/EG vastgestelde maximaal toegestane afmetingen van opleggers die aan het nationale en het internationale verkeer over de weg mogen deelnemen.

Niets belet dus het gebruik van dit speciale type 45 ft-containers in het Europese vervoersysteem, en de Commissie heeft ook geen weet van beperkingen op het gebruik van dit type containers.

« Terug

Reacties op 'Europese Commissie geeft duidelijkheid over 45ft-palletwide container'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.