Europese Commissie moet meer in oplossingen denken

reddingsboei2maandag 25 januari 2010 17:24

,,Wat de Europese binnenvaart betreft moet de Europese Commissie meer in oplossingen denken", aldus Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie. Mede op initiatief van Van Dalen, die tevens Vice-Voorzitter is van de Transportcommissie van het Europees Parlement, debatteerden de vervoersspecialisten van het EP vandaag met de Europese Commissie over de aanpak van de crisis in de binnenvaart.

Van Dalen vroeg bij dat debat aandacht voor maatregelen. ,,De Commissie heeft veel aandacht voor de vele problemen die er zijn, maar ze moet juist met oplossingen komen. Het water staat immers talloze schippers tot aan de lippen. Circa 90% van hen kan niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. De Europese Commissie is nu te afwachtend en kijkt te veel naar de Lidstaten. Echter, zij heeft het recht van initiatief en moet op korte termijn komen met voorstellen voor een pakket crisismaatregelen voor zowel de korte- als de lange termijn."

Concrete maatregelen

,,Voor de korte termijn kan dat een pakket zijn om oude schepen te slopen, om het inbrengen van nieuw scheepstonnage in de markt af te remmen en oudere schippers te ondersteunen om vervroegd uit te treden uit hun beroep", aldus Van Dalen. ,,Voor de langere termijn zal de Commissie bijvoorbeeld meer moeten doen aan verbetering van training van bemanningen en het promoten van het beroep bij jongeren." Met Van Dalen toonden meerdere leden van de EP Transportcommissie, dat hun geduld op is en dat het hoog tijd is voor concrete actie vanuit de Europese Commissie.

De Europese Commissie erkende dat het een worsteling is om de crisis aan te pakken. Een Europese werkgroep komt vermoedelijk in februari met de eerste resultaten. De Commissie wil ook een inspanning vanuit de Lidstaten zien om de crisis aan te pakken. Zij is in afwachting van een door de NMa goedgekeurd Nederlands plan om te komen tot het opleggen van binnenvaartschepen. Ook zou de Commissie graag een actiever opstelling zien van de banken om de financiële druk voor de binnenschippers te verlichten.

« Terug

Reacties op 'Europese Commissie moet meer in oplossingen denken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.