Europarlement komt op voor vervolgde christenen

Moslima's_610donderdag 21 januari 2010 13:21

Vrijwel met unanimiteit is vandaag in het Europees Parlement een resolutie aangenomen, waarin de regeringen van Egypte en Maleisië worden opgeroepen de christelijke minderheden in hun landen beter te beschermen. Mede-indiener en -ondertekenaar van de gezamenlijke EP-resolutie Peter van Dalen (ChristenUnie) is verheugd: ,,Het is bijzonder dat het Parlement zich zo eensgezind nadrukkelijk uitspreekt tegen christenvervolging.” De resolutie is er gekomen mede op initiatief van de ECR, de fractie waartoe de ChristenUnie behoort.

Europarlementariër Van Dalen: ,,Ik verwacht dat de regeringen in Egypte en Maleisië deze uitspraak van het Europees Parlement serieus nemen. De Europese Unie is immers een belangrijke handelspartner van beide landen. Mede daarom verwacht ik dat de regeringen van deze landen gevoelig zijn voor de eensgezinde EP-resolutie, de christenen in hun land beter te beschermen."

Aanvallen tegen Kopten in Egypte

Aanleiding van de resolutie was de aanval op een Koptische kerk in het zuiden van Egypte op 6 januari j.l.. Daarbij kwamen zes Koptische christenen om het leven. In de nacht van 6 op 7 januari wordt volgens de Koptische kalender het Kerstfeest gevierd. Van Dalen: ,,Er zijn de laatste weken met name in Egypte verschrikkelijke dingen gebeurd. Samen met mijn Europese fractiegenoten van de ECR hebben we kunnen bewerkstelligen dat het EP vandaag tot deze krachtige en eensgezinde veroordeling is gekomen." De omgekomen christenen waren kerkgangers die net uit de kerstnachtdienst kwamen. Van Dalen: "Helaas heeft de onderdrukking van christenen in Egypte een structureel karakter. Je ziet bijvoorbeeld dat bij moslims die zich tot het christelijk geloof hebben bekeerd, toch in het paspoort blijft staan dat ze moslim zijn. Geloofsafval is in Egypte bij wet verboden. Ook tegen deze vorm van discriminatie spreekt de EP-resolutie zich uit".

Verbod woord Allah

In Maleisië wil de overheid christenen verbieden het woord 'Allah' te gebruiken als het over God gaat. Dit woord wordt echter al eeuwenlang gebruikt door lokale kerken, net als bijvoorbeeld in Indonesië. Van Dalen houdt de vinger aan de pols: "De ChristenUnie zal in het Europees Parlement blijven opkomen voor vervolgde en onderdrukte christenen. De vrijheid van godsdienst is een essentieel mensenrecht. Wij blijven aandacht vragen voor plaatsen in de wereld waar deze vrijheid niet bestaat."

De resolutie vindt  u hier. De bijdrage van Peter van Dalen in het debat vindt u hier.

 

 

« Terug

Reacties op 'Europarlement komt op voor vervolgde christenen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.