Bangladesh

donderdag 14 april 2005 16:16

MdV,
 
In Nederland is het gebruikelijk om elkaar bij de jaarwisseling het beste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Het belangrijkste is wel dat Gods zegen op onze arbeid moge rusten. En aangezien ons leven altijd voor verbetering vatbaar is formuleren vele van mijn landgenoten een pakket aan goede voornemens.
 
Vanwaar deze inleiding, zo vraagt u zich af? Wel vandaag de dag is het nieuwjaarsdag in Bangladesh. Van harte willen we de leidslieden van dit land, met zijn inwoners, Gods zegen voor het nieuwe jaar toewensen. Maar net als bij ons zaken beter kunnen, hebben we ook voor Bangladesh een aantal suggesties voor goede voornemens.
 
In de eerste plaats kunnen we met voldoening vaststellen dat het land zich laat typeren als een parlementaire democratie. Hoewel de grondwet sinds 1998 helaas de Islam tot staatsreligie heeft verklaard, geeft het andere religies het recht tot het belijden, beoefenen en uitdragen van hun geloof. Vreemd is dan echter dat ‘ het recht van bekering’  niet via de grondwet wordt beschermd. Zou het geen goed voornemen zijn om de vrijheid van godsdienst beter te regelen in de grondwet en de staatsgodsdienst weer af te schaffen?
 
Dat dit nodig is wil ik graag met een praktijkvoorbeeld bevestigen. Op maandag 4 april bevestigden bronnen dat op 8 maart dit jaar de christen Dulal Sarkar is vermoord. Hij was prediker en evangelist van de Bangladesh Free Baptist Church in het dorp Jalalpur, in het Zuid-Westelijke district Khulna. Deze man was gewoon bezig met zijn werk en deed niets tegen de grondwet. Op weg naar huis werd hij door tien gewapende moslim extremisten aangevallen en onthoofd. Deze moslim fundamentalisten zouden banden hebben met de Jamaat-e-Islami, een politieke partij die momenteel deel uitmaakt van de regeringscoalitie. Dulal Sarkar laat z’n moeder, z’n vrouw en vijf kinderen na. Omdat de weduwe hulp en steun zoekt voor haar gezin wordt ze met haar gezin opgedreven van huis naar huis in een poging haar gezin te beschermen tegen vergeldingsmaatregelen van de moslimfundamentalisten.
 
De ook door ons mede-ondertekende voorliggende ontwerpresolutie is dan ook uitermate helder. Wij maken ons grote zorgen over het groeiende moslimfundamentalisme met zijn paramilitaire groepen en het misbruik van de macht door fundamentalistische moslim partijen.
 
Ik wil dan ook een dringend beroep doen op mijn collega’s in dit Huis om tégen de afzwakkende amendementen van mijn overigens gewaardeerde collega’s Tannock, Mann, Gill en Evans te stemmen. Laat het voorbeeld van Dulal Sarkar en zijn nagelaten jonge gezin ons brengen tot een voor enerlei uitleg vatbare afwijzing van het moslimfundamentalisme.
 
Ik roep Raad en Commissie op, om in samenwerking het in visa 2 genoemde State Department, deze uitingen van het moslimfundamentalisme te bestrijden. Dit kan door in samenwerkingsovereenkomsten consequenties te verbinden aan schendingen van en democratische beginselen. Dit alles ten beste van alle Bengalen.
 
Bas Belder, 14 april 2005

« Terug

Reacties op 'Bangladesh'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.