Oekraïne

donderdag 13 januari 2005 10:15

Na de tumultueus verlopen eerste ronde van de presidentsverkiezingen, en de herstemming die volgde na grootschalige protesten uit binnen- en buitenland hebben de Oekraïners nu eindelijk een president. Het EP debatteert vandaag over de situatie en ook Bas Belder levert hieraan een bijdrage.

Bijdrage B. Belder (IND/DEM) – Stembusuitslag Oekraïne

Straatsburg, donderdag 13 januari 2005

Voorzitter,

Maandagavond 10 januari heeft de Centrale Kiescommissie van Oekraïne Viktor Joesjtsjenko officieel als winnaar van de presidentsverkiezingen aangewezen. En daarmee was een verbluffend feit voor West en Oost echt waar geworden: In een grote voormalige Sovjetrepubliek wist de oppositie met democratische en vreedzame middelen de postcommunistische nomenklatoera te verslaan!

Logisch dat met name de democratische krachten in buurland Wit-Rusland daar moed uit putten. Voor een herhaling van het politieke kunststuk van Joesjtsjenko en de zijnen zullen zij, naar te vrezen valt, wel een lange adem nodig hebben. Tegelijk spreek ik de verwachting uit dat Raad en Commissie de hervormingsgezinde burgers van Wit-Rusland daarin naar vermogen zullen steunen.

Dezelfde Europese ruggensteun kan het kamp van Joesjtsjenko trouwens evenmin ontberen. In een tweetal nuttige amendementen heeft collega Klich dat heel praktisch verwoord. Denk aan de bevordering van de toetreding van Oekraïne tot de Wereldhandelsorganisatie. Denk eveneens aan een spoedige erkenning van het land als markteconomie. Daarnaast zijn Europese bijstand inzake de bestrijding van het wijdverbreide euvel van de corruptie en versterking van het rechtssysteem evenzeer geboden.

Intussen wacht de nieuwe Oekraïense president en regering een tweetal gevoelige taken. Binnenslands zullen zij de aanhangers van de slechte verliezer Janoekovitsj met veel tact en verzoeningsgezindheid tegemoet moeten treden. Buitenslands is het primair van belang op zelfbewuste wijze tot de noodzakelijke goede relatie met Moskou te komen.

En zo krijgt Oekraïne vijftien jaar na 1991 een tweede kans op een nieuw begin. Onder een president Janoekovitsj zou het die zeker niet vergund zijn geweest. Treffend vind ik in dit opzicht de historische parallel die Oekraïne-kenner prof. Gerhard Simon onlangs trok in een lezing aan de Universiteit van Eichstätt: de zogeheten Oranje Revolutie van Oekraïne is van hetzelfde politieke niveau als de Val van de Muur in Berlijn of het einde van de Sovjet-Unie.


Meer informatie: Henk Jan van Schothorst, 010 414 0534

« Terug

Reacties op 'Oekraïne'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.