27 of 28 Nederlanders in het Parlement?

vrijdag 17 september 2004 10:46

In het in mei gekozen nieuwe parlement heeft Nederland recht op 27 van de 732 zetels. Toch zitten er 28 landgenoten in. Het is voor Nederlanders namelijk ook mogelijk om zich in het buitenland verkiesbaar te stellen. Via die route is Willem Schuth het Europees Parlement binnengekomen.

STRAATSBURG 16 September 2004 - ,,Wat, zitten er 28 Nederlanders in het Europees Parlement?'' Joost Lagendijk (GroenLinks) denkt even dat hij in de maling wordt genomen als hij het hoort, maar het klopt toch echt. In het in mei gekozen nieuwe parlement heeft Nederland recht op 27 van de 732 zetels. Toch zitten er 28 landgenoten in. De liberaal Willem Schuth heeft namelijk via een zeer ongebruikelijke route een zetel veroverd.

Schuth (50) die al een kwarteeuw in het Duitse plaatsje Zeven woont, is gekozen via de Duitse FDP-lijst. Hij is daarmee niet de eerste Europeaan die erin geslaagd is een zetel te veroveren via een ander land dan het eigen vaderland. Een andere Nederlander, Wilmy Zimmermann, ging hem al in 1994 voor. Ook zij werd in Duitsland verkozen, op de lijst van de SPD. In de periode 1999-2004 zat er namens Italië de Belg Olivier Dupuis in het Parlement.

Dat de in Assen geboren Schuth het tot lid van het Europees Parlement heeft geschopt, verbaast velen. Niet in de laatste plaats hemzelf. Want 'Frischer Wim aus dem Norden', zoals hij door zijn partij werd 'verkocht' op verkiezingsaffiches, is bepaald geen 'politiek dier' dat al sinds zijn vroegste jeugd droomt van een carrière in de politiek. Integendeel.

Zusterpartij

Vijfentwintig jaar geleden verhuisde Schuth voor zijn werk naar het Duitse plaatsje Zeven, vlakbij de kazerne in Seedorf waar hij tot deze zomer als burgerambtenaar bij Defensie werkzaam was. Schuth ging bewust niet tussen landgenoten wonen, maar tussen de Duitsers. ,,Ik wilde uitzoeken hoe de Duitsers zijn. Hoe ze leven en denken'', zegt hij. In Zeven werd hij al snel actief in het lokale verenigingsleven. Schuth nam onder andere het initiatief om een lokaal VVV op te richten.

Toen Europeanen in 1996 actief en passief stemrecht in andere EU-landen kregen, wilden verschillende politieke partijen Schuth graag in hun gelederen opnemen, maar voor hem stond de keuze op voorhand vast. ,,Als liberaal - ik ben al jaren lid van de VVD - kwam alleen de Duitse zusterpartij, de FDP in aanmerking.''

In 2003 schopte Schuth het tot lijsttrekker van de FDP in Nedersaksen en in januari dit jaar kreeg hij de vijfde plaats toegewezen op de landelijke FDP-lijst voor de Europese verkiezingen - een felbegeerde plek omdat de eerste vijf kandidaten op de FDP-lijst automatisch verzekerd zouden zijn van een zetel in het Europees Parlement als de partij de Duitse kiesdrempel van 5 procent zou halen.

Dat hij geen Duitser maar Nederlander is, heeft hem nooit nadeel opgeleverd. ,,Duitsers hebben over het algemeen veel waardering voor Nederlanders. Ze vinden ons open en gevat'', weet Schuth. Maar of een Duitser net zo makkelijk via een Nederlandse politieke partij in het Europees Parlement zou kunnen belanden, betwijfelt hij. ,,Dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.''

Samenwerken

Schuth heeft nog geen tijd gehad om kennis te maken met alle Nederlandse collega's. ,,Dat wil ik wel zo snel mogelijk doen. Waar mogelijk wil ik met hen samenwerken'', zegt hij. Maar hij ziet zichzelf nadrukkelijk niet als de 28e Nederlander in het EP. ,,Er is me wel eens gevraagd me tot Duitser te laten naturaliseren. Dat zal ik nooit doen. Ik ben en blijf een Nederlander, ook al woon ik al 25 jaar in Duitsland. Maar in het parlement zit ik toch echt op de eerste plaats als een van de 99 afgevaardigden uit Duitsland.'' 


Bron: Nederlands Dagblad

« Terug

Reacties op '27 of 28 Nederlanders in het Parlement?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.