Boter bij de zalm - of eerlijk delen?

donderdag 13 mei 2004 12:08

De Europese Unie heeft een overschot van 5,47 miljard Euro op de begroting van vorig jaar. Dat is in een omgeving waarin het ene na het andere land zijn huishoudboekje te buiten gaat een prestatie van formaat. Wanneer de berichtgeving over het mislukken van het besteden van Europese gelden een beetje mag worden geloofd is dat overschot niet onlogisch. Nu rijst de vraag echter wat er met dat geld moet gebeuren. Minister Zalm is daarover duidelijk...

De Europese Unie heeft een overschot van 5,47 miljard Euro op de begroting van vorig jaar. Dat is in een omgeving waarin het ene na het andere land zijn huishoudboekje te buiten gaat een prestatie van formaat. Wanneer de berichtgeving over het mislukken van het besteden van Europese gelden een beetje mag worden geloofd is dat overschot niet onlogisch.

Nu rijst de vraag echter wat er met dat geld moet gebeuren. Minister Zalm is daarover duidelijk. Ieder van de 15 oude lidstaten moet een evenredig deel terug ontvangen. Voor Nederland zou dat ongeveer 254 miljoen Euro betekenen. Althans volgens Commissaris Schreyer (Begroting).

Het blijkt dat het Nederlandse deel aanzienlijk groter kan zijn dan de Commissaris aangeeft. Het totale overschot is namelijk niet alleen bestemd over de 15 landen die de middelen voor de begroting van 2003 bijeen hebben gebracht, maar ook voor de 10 landen die sinds 1 mei lid van de Europese Unie zijn. Afspraak, volgens de Commissaris. Alle leden delen mee in de meevallers.

Afspraak is afspraak. Dat is een principe waaraan wij niet willen tornen. We vragen ons echter wel af of de afspraak correct wordt geïnterpreteerd. Immers wanneer dit feit twee weken eerder was bekendgemaakt, was het een heel ander verhaal geweest. Een beetje geschiedvervalsing lijkt hier aan de orde te zijn.

Minister Zalm maakt zich terecht druk over de niet terugontvangen gelden. Want alleen diegenen die aan de begroting hebben bijgedragen, hebben recht op teruggave.

Terechte vraag is of je nu de nieuwe leden geen onrecht doet. Nee, dat doen we niet. Immers hen zijn aanzienlijke subsidies toegezegd. Die subsidies worden betaald uit fondsen, niet uit meevallers. Want dan is er aan het einde van het jaar weer een meevaller. Door de nog gebrekkige absorptiecapaciteit waarschijnlijk groter dan dit jaar. Een begrotingoverschot van de Europese Unie is niet de persoonlijke kadomand voor Commissaris Schreyer. Dat geld komt toe aan degenen die het hebben bijeengebracht. Zeker in deze tijd van bezuinigingen hebben alleen zij recht op teruggave.

« Terug

Reacties op 'Boter bij de zalm - of eerlijk delen?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.