Parlement verwerpt afkeuringsmotie

dinsdag 04 mei 2004 13:41

Vandaag heeft het Europees Parlement een motie verworpen waarin de Europese Commissie ter verantwoording werd geroepen voor haar gedrag omtrent de Eurostat-affaire.

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft dinsdag een motie van afkeuring tegen de Europese Commissie verworpen. Een ruime meerderheid van 515 van de 786 parlementariërs vindt het onnodig meer politieke conclusies te verbinden aan de fraude bij Eurostat, het statistisch bureau van de Europese gemeenschappen.

De motie was ingediend door 65 parlementariërs, waaronder de leden van de ChristenUnie-SGP delegatie. De indieners vinden dat de Europese Commissie te makkelijk wegkwam met de fraude, die eind 2003 aan het licht kwam. De Europese Commissarissen vonden dat hen niets te verwijten was, omdat ze niet van de fraude wisten.  
De direct verantwoordelijke Commissaris Pedro Solbes-Mira wilde niet uit eigener beweging opstappen, en omdat het Parlement niet de mogelijkheid heeft om een individuele Commissaris ter verantwoording te roepen, werd gegrepen naar het zwaarste middel: een motie van afkeuring tegen de gehele Commissie.

Rijk van Dam verwoordde zijn mening als volgt: 
"De zojuist verworpen motie heeft onze fractie met overtuiging gesteund. Nu kunnen de kiezers direct zien welke leden het wanbeleid, mismanagement en de misleiding van de huidige Commissie aan de kaak willen stellen en wie dat willen toedekken, danwel zich niet ervoor interesseren. De stroperige en mislukte hervorming, de verouderde, fraudegevoelige boekhouding en de Eurostat-affaire: het zijn slechts drie voorbeelden die boekdelen spreken. Ze tonen dat ook voor deze Commissie geldt wat het Comité van Wijzen in 1999 constateerde: dat binnen de Commissie vrijwel niemand te vinden is die enige verantwoordelijkheid op zich wil nemen.
Het is een aanfluiting voor de democratie in Europa en negeren van de rechten van het parlement dat Commissieleden desgevorderd niet optreden, maar evenmin aftreden. Als de Commissie de primaire controlerende taak van het parlement bruskeert, rest ons niets anders dan haar naar huis te sturen. Anders zouden we onszelf, maar ook de burgers die ons hebben gekozen, niet serieus nemen.
De zogenaamde Europese grondwet blijkt hoe langer hoe meer slechts window-dressing te zijn om voor de burgers te verbergen wat zich in de E.U. afspeelt en hoe met hun belangen wordt gesold. De motie van wantrouwen was een middel om aan de voortsukkelende vertoning van Prodi´s Commissie een eind te maken en het begin te markeren van een open cultuur waarin ieder zijn of haar verantwoordelijkheid serieus nakomt."
 
Het naar huis sturen van de gehele Commissie was een te zware straf, zo vond een meerderheid van het Parlement.
Niettemin is Solbes-Mira geen Commissaris meer, hij heeft een ministerspost gekregen in het nieuwe Spaanse kabinet. Zijn vervanger, Almunia, wordt deze week gepresenteerd in Straatsburg.

Klik hier voor de tekst van de motie.

« Terug

Reacties op 'Parlement verwerpt afkeuringsmotie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.